Dnes naposled...

pondělí 24. červen 2013 14:00

Nederlands Asperge Centrum

Dnes mají svátek všichni Janové. Tímto jim gratuluji a přeji všechno nejlepší. Pro mne je ale tento den malinko smutný a asi nejsem sama. Představuje totiž konec něčeho, s čím se nerada loučím. Na svatého Jana totiž každoročně končí chřestová sezóna.

Já vím, pro většinu případných čtenářů je to okrajová záležitost a nechápou, že s tím tak nadělám. Chřest se jenom pomalinku vrací do povědomí českých konzumentů, ačkoliv je o něm každým rokem slyšet trošku víc. V časopisech a na webových stránkách sice najdete v sezóně  recepty s krásnými obrázky a chřest můžete zakoupit v supermarketech i na farmářských trzích, ale cena a častokrát i kvalita možné konzumenty  v  Česku pořád odrazuje.  Hodně lidí se mi svěřilo, že vlastně ani nevědí,  jak mají chřest upravit.

Jsou ale země nebo přesněji řečeno regiony, kde milovníci této zdravé a lahodné zeleniny každoročně přímo propadají chřestovému šílenství. V jednom takovém regionu už několik let žiju a už jsem v tom taky až po uši.  Chodíme si pro chřest na nedalekou farmu, kde prodávají  zaručeně čerstvý, krásně bílý a šťavnatý. Těch farem je tady okolo spousta. V Holandsku sice existuje několik velkopěstitelů, kteří  produkují, prodávají a exportují chřest ve velkém, ale je tady především velké množství drobných farmářů, kteří prodávají  chřest a také jahody na vlastní farmě. V době sezóny mají otevřeno sedm dnů v týdnu a někteří si dokonoce pořídili automaty, aby jejich zákazníci měli přístup ke své pochoutce 24 hodin denně.

Ode dneška je tedy po všem. Dohodli se tak pěstitelé chřestu nezávisle na tom, kdy sezóna začala. A ta letošní kvůli chladnému počasí začala zatraceně pozdě. Po 24. červnu  se tedy přestává sklízet  a rostliny se nechávají vyrůst, rozvětvit a zazelenat, aby si mohly vytvořily dostatek živin. To proto, aby se zase za rok mohly sklízet pěkné bílé výhonky, ještě než stačí vyrašit nad zem. To v případě bílého chřestu, který je tady v Holandsku a sousedním Německu tak populární.

Sklizenichrestu.jpg  Aspergesveryameld.jpg  Aspergeplant.jpg

Častokrát jsem přemýšlela, proč se na tu sezónu tak těším a proč chřestu tak holduji. Co je na té zelenině tak výjimečného? Je lahodná - pokud se připraví dobře a z čerstvé suroviny.  Je zdravá, protože obsahuje spoustu vitamínů a minerálů blahodárně působících na náš organismus,  nemá skoro žádné kalorie, přisuzují se jí léčivé účinky...to je všechno pravda. Ale stejně, stačí to k takové oblibě a téměř závislosti?  Myslím, že jsem na to přišla.  Tu výjiměčnost jí kromě ostatních důvodů jistě dává právě ta její sezónnost. Samozřejmě, že je  dneska možné koupit chřest odněkud z Číny nebo Peru i v jiném období, ale to není ono. Možná právě proto je chřest tak populární, že se nám nabízí jenom po několik týdnů v roce. Král zeleniny  se nám prostě dělá vzácným.

Nemělo by to být takhle i s jinými plodinami? Uznejte, proč mít jahody v lednu? To přece mohla jenom ta zlá Holena z pohádky Boženy Němcové O dvanácti měsíčkách. Maruška musela k dvanácti měsíčkům, my zajdeme do supermarketu.  Že ty jahody nemají žádnou chuť? To je jiná věc.

Sezónu jsem si užila a ochutnala různé varianty přípravy. Jedli jsme chřest vařený, s bramborem a šunkou, naučila jsem se chřestovou polévku zvanou kapučino a okusila dokonce i chřestovou panakotu. Moje kamarádka Hana chřest zase balila do slaniny a zapékala v troubě. Ze všech těch receptů je ale jednoznačně nejlepší ten na způsob bramborového guláše se smetanou.  Každému, kdo tenhle chřestový guláš ochutnal, se dělaly při jídle boule za ušima. Všem kamarádům, kteří se dožadovali předpisu, jsem naslibovala: „Počkejte na blog, tam to popíšu.“  Uteklo to jako voda a skutek utek.  Bohužel jsem to opět nestihla. Chřest holt nepočká. Odkládá se na příští rok a všem přátelům a známým se omlouvám.

Aspergecarpaccio.jpg     ketelars.gildeslager.jpg

Omlouvám se i případným čtenářům blogu a slibuji, že za rok se proberu včas, abych vám sdělila tajemství chřestového guláše. Třeba bude situace za rok už zase o trochu lepší a budete si moci koupit lepší surovinu. Věřím, že vám pak bude taky chutnat.

Sezóna chřestu tedy skončila, ale všichni se už můžeme těšit na sezónu třešní a borůvek,  a potom hub a nakonec třeba i dýní, protože všechny tyhle plodiny jsou opravdu nejlepší  přinesené rovnou ze zahrádky, z pole nebo z lesa. Tak pěkné léto a dobrou chuť.

Jitka Prokopičová

Miloslava SakarovaDnes naposled...17:5925.6.2013 17:59:48
JiřinaNemohla jsem se dočkat ...09:0125.6.2013 9:01:30
JitkaJasně20:3824.6.2013 20:38:44
Naďa DéKlikla jsem19:2924.6.2013 19:29:26
jariChřest miluju...19:0224.6.2013 19:02:17

Počet příspěvků: 6, poslední 25.6.2013 17:59:48 Zobrazuji posledních 6 příspěvků.

Jitka Prokopičová

Jitka Prokopičová

Chtěla bych se podělit se čtenáři Lidovek o některé dojmy z Beneluxu i odjinud. Vlastně chci psát o všem možném a doufám, že třeba svými příběhy i někoho pobavím a potěším. V každém případě budu ráda v dobré společnosti

Bydlím v současné době v Holandsku, ale s Českou republikou neztrácím kontakt. Mám ráda lidi (ty slušné) a snažím se brát život s nadhledem a humorem.

REPUTACE AUTORA:
0,00

Seznam rubrik

Tipy autora

tento blog
všechny blogy